Waar komt het natuursteen van Hasper vandaan?

In de vorige blog vertelden we al wat meer over de soorten natuursteen die wij aanraden wanneer jij ervoor kiest om natuursteen in jouw (bouw)project te gaan gebruiken. Dit natuursteen komt misschien wel in jouw woning, bedrijfspand of wellicht in jouw tuin terecht en wij kunnen ons goed voorstellen dat je benieuwd bent waar dat natuursteen nu eigenlijk vandaan komt. In de blog van vandaag vertellen wij je daar iets meer over.

Onder de aardkorst

Laten we beginnen bij het begin. In de aardkorst bevindt zich een ongelofelijk grote hoeveelheid vloeibaar gesteente zoals magma, lava en sediment. De natuurstenen die wij kennen, zijn gestolde
varianten van deze gesteentes. Doordat de bewegingen van en ín de aardkorst het vloeibare gesteente omhoog duwen, koelen de vloeibare gesteentes af en stollen ze. Zo ontstaan bijvoorbeeld heuvels en bergen, ofwel: natuursteen.

Delven van natuursteen

Het delven (op- en uitgraven) van natuursteen gebeurt veelal in een groeve: vaak een soort hele grote kuil. In deze groeven worden immense blokken natuursteen gewonnen. Deze blokken komen in hun geheel naar ons toe en in onze steenhouwerij verwerken wij ze tot de mooiste projecten en producten.

Werelds natuursteen

Bij Hasper Natuursteen werken wij met steensoorten die van over de hele wereld komen. In Nederland wordt zo goed als geen natuursteen gewonnen, maar we hebben het nog wel degelijk. Wist je bijvoorbeeld dat de hunebedden voor een groot deel bestaan uit graniet? Graniet komt overal ter wereld voor en bij Hasper importeren we ons graniet dan ook van over de hele wereld. In elke regio ter wereld bevindt zich namelijk weer een andere kleur graniet.

De naam doet het al vermoeden, maar ons Belgisch hardsteen komt ook daadwerkelijk uit België. Omdat in Nederland geen natuursteen meer gedolven wordt, is Belgisch hardsteen de steensoort die het dichtst bij huis gewonnen wordt.

Carrara marmer

Carrara marmer krijgt tot slot een speciaal plaatsje in deze blog. Deze soort marmer werd al door de oude Romeinen gebruikt in hun bouwwerken en is sindsdien wereldwijd een populaire marmersoort. Carrara marmer wordt gewonnen in, je kon het al raden, Carrara, een stad in Toscane. Het gebruiken van deze soort marmer gebeurt al zeker sinds de vijfde eeuw voor Christus, maar waarschijnlijk nog eerder. Mocht je naar Toscane gaan, dan kun je zelfs deze groeve bezoeken.

Veel grote artiesten waren zeer gecharmeerd van het Carraramarmer en hebben kunstwerken gemaakt die deels of volledig uit deze steensoort bestaan. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de David van Michelangelo, het Pantheon in Rome, en de Akshardham tempel in New Delhi, India. Deze laatste tempel is volledig gebouwd van dit Italiaanse marmer.

Met Carrara marmer haal je dus niet alleen een mooie marmersoort, maar echt een stukje geschiedenis in huis.

De Steengroeve van Carrara

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *